Kategorier
Guide

Sommarförvaring av längdskidor

Längdskidsäsongen lider mot sitt slut. Årets vinter (om man kan kalla det vinter) har varit allt annat än bra. Detta till trots så är det hög tid att ta hand om dina längdsskidor inför sommarens förvaring.

Sommarförvaring
För att dina längdskidor ska må bra över sommarhalvåret kommer här några tips om hur du på bästa sätt rengör och skyddar fäst- & glidzoner. 

Gör så här:

Ta bort Fästvallan
För att få bort gammal fästvalla är det enklast och snabbast att riva till en bit luddfritt papper (typ fiberlene) och lägga det över fästvallan och blöta pappret med vallaväck . 

Ställ vallajärnet på 120 grader och dra två drag över pappret. 

Använd klisterskrapan eller plastsickel och ”sickla” bort pappret med fästvalla. 

Avsluta med att torka av ordentligt med papper. 

Rengör även sidorna på skidorna med vallaväck. Vid behov komplettera dina streck för vallazonerna. 

Rengör glidzonerna och lägg på skyddsvalla
Vår absoluta rekommendation är att du tar hand om glidzonerna i fyra steg. 

1. Rengör glidzonerna med glide wax cleaner. Använd luddfritt papper och blöt belaget med glide wax cleaner. Torka belaget med pappret tills all smuts är borta. 

2. Borsta ur skidorna med stål och/eller tagelborste. 

3. Därefter värmer du på 120 grader med ett mjukt paraffin (gnugga aldrig). Om du är noggrann kan du varmsickla* belaget (1-2 ggr) för att göra en ordentlig djuprengöring av belagets porer. 

4. Avsluta med att värma in ett mjukt paraffin som skyddar glidytorna över sommarhalvåret. 

*varmsickla. 
Innebär att du lägger paraffin över glidzonerna, stryker ut med ett vallajärn och sicklar vallan medans det fortfarande är varmt. Det är ett sätt att djup rengöra ditt belag och minimerar att du i framtiden värmer in smuts i belaget.

”OBS”
Lägg inget skyddsparaffin på fästzonen. Fästzonen ska vara till skillnad från glidzonen så torr som möjligt för att fästvallan ska sitta så bra som möjligt.

Förvaring av skidorna
Ställ gärna skidorna i ett förråd eller garage där det är torrt och mörkt. Gärna i ett skidfodral. Skidorna kan gärna sitta ihop med skidhållare om du inte drar ihop det så hårt. 

Avslutningsvis
Det bästa är att du använder Mättningsparaffin eller likvärdig mjuk (varm) paraffin. Det finns de som väljer att skydda sina glidzoner med hårt paraffin. Det funkar bra det också. Inget vi kan rekommendera pga att belaget mår bra av att få en mjukt paraffin för att inte torka ut = dåligt glid.

Om du vill ha hjälp med ovanstående är du självklart välkommen till butiken. 

Med vänliga hälsningar
Michael & Johannes Forslund
Snö & Tö 
Skidspecialisten