Kategorier
Info

Underhåll & service av rullskidor

Service rullskidor

På ett par nya rullskida är hjulhuset full med fett och inledningsvis har fettet en bra skyddsverkan smuts och vatten. Efter en tid av användning blir hjulhuset angripen av vatten och smuts. Fetten blir då som en smutsig olja. Efter ytterligare några mil börjar den smutsiga oljan torka och du upplever att rullskidorna rullar allt fortare.

Tid för Service

När du kommer till detta stadie är det smart att göra din första service på rullskidorna. Om du gör service vid denna tidpunkt så kan du vara säker på att du bara behöver rengöra hjulhusets alla komponenter och fetta in kullager, nållager/backspärr samt fram och bakaxel. En rengöring och service vid denna tidpunkt kostar 400 kr.

Bild från Snö&Tö Rullskidtour 2019, Skoklosterrullen

Hög tid för service

Om du däremot fortsätter att använda rullskidorna utan att göra en rengöring och service så börjar alla komponenter i hjulhuset att rosta. Det finns en risk för att bakhjulen börja att låsa sig eller att det uppstår en sk. kullager sprängning. Vilket innebär att det kan bli tvärstopp när du är ute och rullar. Vid denna tidpunkt finns det en risk att du behöver byta ut alla 8 kullager och eventuellt även byta ut nållagret/backspärren. En kostnad på ungefär 1000 kr.

Det finns ingen regel som säger hur många mil det tar per nivå. Allt är avhängt på i vilket väder du åker i och hur du sköter rengöring efter träningspasset. Kontrollera alltid dina rullskidor inför ett träningspass och lyssna och känn på hjulen hur de låter och rullar.

Bild från Snö&Tö Rullskidtour 2019, Skoklosterrullen

Värt att notera

4 nya hjul kostar mellan 1500 – 2500 kr. Du kan spara upp till 2000 kr om du lämnar in dina rullskidor på service för 400 kr. Nya rullskidor kostar mellan 2500 kr – 3500 kr. exl. bindning.

Efter genomförd service (rengöring & smörjning) rullar skidorna lite långsammare än när du lämnade in rullskidorna. Detta beror på att det nya fettet bromsars upp farten.

Välkommen in med dina skidor till oss på Snö & Tö så hjälper vi dig